Lorient ubåt base.

Hei lesere!

Vår hjemtur har nå kommet til Lorient. Lorient ligger på nordsiden av Biscaya. Vi beveger oss nå fra ferieparadiseset for de vellykkede til en av mange katastofer under andre verdenskrig.

 

Lorient var en fredlig fiskelandsby med et beboertall på 400 innbyggere. Grunnet den strategiske beliggenhet har byen hatt stor interesse for sjøfarten helt siden 15oo-1600 tallet. Selv vikingene likte seg her, og det har blitt gravd frem et gammelt vikingeskip.

Da tyskerne tok Frankrike ble det fart i sakene rundt Lorient. Tyskerne trengte trygge havner for sin ubåt base, og de bygget 5 ubåt baser langs kysten av Biscaya. Ubåtbasen i Lorient ble bygget opp på 7 mnd. Den ble laget så snedig at bomber ikke kunne sprenge bunkeren i filler. Takene ble bygget av en spesielt stærk betong, jernbindingen kom fra tyskland, og det ble lagd 2 tak med opphold mellom takene slik at trykket fra bumbene spredde seg mellom taklagene og bunkeren forble hel.

Britene visste råd og bombet alle tilførselslinjer inn til bunkeren, men folket ville Britene spare så de spredde løpesedler blandt innbyggerne så liv kunne bli spart. 92% av alle hus ble bombet.

For å bygge denne bunkeren trentes det 10 000 arbeidere og de ble rekrutert fra Nederland, Frankrike, Spania pluss ca 1000 krigsfanger.

K-1, K-2, K-3 ble bygget i tidsrommet fre 1941-1943. For ånevne noe av størrelsen her, var det plass til 33 ubåter. De kom gjennom en dokk og ble fraktet i trygghet via et skinnesystem, og tiden hver ubåt ble liggende inne var beregnet til en uke. Etter er uke var ubåtene fylt opp av proviant og amunisjon og klare for nye oppdrag.

Det er mye å skrive om av interesse rundt denne basen og byens innbyggere. Alle har et forhold til denne bunkeren. Eksempelet er da tyskerne forlot Lorient ville innbyggerne tilbake til sitt hjem, som var helt utbombet. Da flyttet de inn i bunkerne og holdt til der mens byen ble bygd opp. Dette tok 15 år,og ga store spor av samhold.

Til sist, bunkerne kunne ikke rives, betongen og konstuksjonen var så sterk så at de måtte finne annen bruk av bunkerne. I dag er noe bygget om til lokaler for industri. Noe skal bli konsertsal, museer osv osv.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s