D- day, 6 juni 1944.

Hei interesserte lesere!

Vi har kommet frem til Normandie. 6 juni 1944 invaderte britiske, kanadiske og amerikanske soldater strendene i Normandie. Det var ikke bare å spasere inn, hvert land fikk tildelt hvor de skulle gå inn.

Vi har i dag besøkt Utah Beach, Omaha Beach og Point Hoc.

Utah Beach var kodenavnet for en av de de alliertes landingsstrender under D-Dagen, som en del av Operasjon Overlord den 6. juni 1944. Utah ble først føyd til planen da flere landgangsfartøyer ble produsert.

Pointe du Hoc er en 25–30 m høy klippe ved Den engelske kanal på vestkysten av Normandie i det nordlige Frankrike. Dette er det høyeste punktet mellom Utah Beach i vest og Omaha Beach i øst. Området ble fortifisert av den tyske hæren med betongkasematter og skytestillinger. På D-dagen (6. juni 1944) ble stillingen overfalt og tatt av en styrke fra «Ranger Assault Group» i den amerikanske hæren, som klatret opp klippen.

Det som er skummelt i tillegg til fesningsverket er de store kraterne fra den intense bombingen av bunkerne. Noe som ikke er nevnt noe særlig er at tyskerne hadde fjernet kanonene som var så strategisk for tyskerne. For å komme opp klinten brukte soldatene klatrekroker som ble skutt opp, hvor soldatene klatret opp og ble skutt mens de klatret. I tillegg til at tyskerne løsnet krokene så soldatene falt ned. Etterhvert kom de opp og fikk tatt over stillingen.

Omahe Beach, befant seg ved Frankrikes nordkyst, mot Den engelske kanal, og var 8 km lang, fra Vierville-sur-Mer i vest til Sainte-Honorine-des-Pertes i øst. Ilandsetting her var en nødvendighet for å koble den britiske ilandsettingen lengre øst med den amerikanske ilandsettingen lengre vest, da denne ville sørge for en kontinuerlig besetning av Normandie-kysten. Erobringen av Omaha Beach ble ansett som amerikanske troppers ansvar, og ilandsettingen ble gjennomført med transporthjelp fra US Navy, med støtte fra Royal Navy.

Siden forsyningene skulle inn denne veien bygget Britene betongklosser som brygger og lagde stålkonstruksjoner som veier inn til land.

Dette var første dag av flere som kommer fra Normandie, de av dere som er interessert kan få noe info, kanskje legge sommerturen hit..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s