Elche/Elx 15 km fra La Marina

 Hvorfor kalle Spania palmenes land, over alt på begge sider av ekvator gror det palmer, men i Europa eller euroland er nok Spania det landet som produserer mest palmer.
Byen Elche i Valencia distriktet er kjent for sin palmeproduksjon og de har en egen palmehave.

Elche/Elx

Elche/Elx

Spania har også en stor import av palmer fra afrika, dette har ikke alltid vært like vellykket. Som de fleste vet kan dette medføre uønsket import av sykdom som naturen på importstedet ikke har lagd antistoffer til, eller en ny insekt som importstedet heller ikke har antistoffer i seg for å tåle. Dette skjedde nemlig for noen år tilbake, rødbillen kom opp fra Afrika og i sin iherdige evne til å tilpasse seg, spredde den seg ut over store deler av Spania. Dette medførte palme død.
Nesten alle hus, spesielt i turist urbanisasjonene skal det være minst en palme i hver have. Palmedøden spredde seg fort langs pjolterbelte.

Palmedød opphavsperson Joanbanjo

Palmedød
opphavsperson Joanbanjo

Etterhvert kom det medisiner som holdt liv i palmene, men denne medisinen var dyr og derfor ikke tigjengelig for alle.
Turister, klimaflyktninger, oppgående spanjoler og andre så på palmedøden, noe måtte gjøres.
Problemet med palmer i Spania er at det ikke er lov å skjære ned en eneste palme uten å innhente tillatelse fra lokale myndigheter.
Mange turister som hadde hørt om dette, og i sin uvitenhet så at flere palmer var surret inn som en bandasje, tenkte og diskuterte. «Kanskje dette hjalp mot rødbilla», eller » de har sikkert ikke råd til medisin og tror dette vil hjelpe».
Sannheten er at de palmene som er surret inn på toppen, ikke skal få lys til bladene. Disse palmebladene blir helt gulhvite og brukes til å flette kurver, vifter og dekorative  gjenstander som selges på markedet ved påsketider. Svært ofte kan de sees ved påskeprosesjonene sammen med flotte blomsterdekorsoner.

Semana Santa i Fortuna 2010

Semana Santa i Fortuna 2010

Påskedekorasjon laget av palmeblader

Påskedekorasjon laget av palmeblader

Mange turister lurer på hva den spesielle trommingen de hører et par kvelder i uka er. Det høres ut som et musikkorps med bare stortrommer. Det er ikke langt fra sannheten, det er faktisk trommer og bærere som trener på å gå i takt. Dette er helt nødvendig da påskeprosesjonene skal bæres på skuldrene. Mange av. Disse er svært gamle og svært tunge.

For de av dere som ikke har opplevd påske i Spania, bør få dette med seg. Som en start kan dere ta en tur til Orihuela hvor et av Spanias største prosesjons museet er å finne.

Om noen dager skal jeg skrive om påskefeiringen i Lorca og her kommer det mange bilder fra en stor opplevelse…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s